Priveľa ľudí zavrhuje ovocie na základe zlých skúseností, hlavne chuťových a tráviacich. Kde je problém? Jednoducho v tom, že ovocie nebolo zrelé! Nemôžeme očakávať, že vo veľkých supermarketoch nám na pulty dajú ovocie v takej kvalite a v takom stave, že bude ihneď konzumovateľné. To si nanešťastie neuvedomujeme a tak si domov donesieme mango, ktoré ihneď krájame, keď je tvrdé, trpké a nakoniec nám z neho je zle.
Ovocie treba jesť dozreté. Škrob sa zmení na jednoduchý cukor, ktorý je ľahko stráviteľný. Potom chutí lepšie a hlavne, má už všetky vitamíny a minerály. Väčší pôžitok z jedla, žiadne bolesti žalúdka, telo nevymýšľa nejakú inú cestu ako dostať vitamíny o ktoré nedostalo. To všetko výmenou za trpezlivosť. Ovocie si treba nakúpiť v predstihu. Niekedy potrebuje 3-4 dni v tme a teple aby dozrelo, preto si treba nákup naplánovať tak, aby sme mali stále dosť dozretého ovocia.
Odporúčame prečítať: Ako sa zbaviť chutí na sladkosti?
Ananás
Dnes som mala šancu porovnať ako vyzerá ananás prinesený priamo zo supermarketu, a ako vyzerá ananás ktorý mám doma už 6 dní. Ananás je zrelý až keď sa vyfarbí celý nažlto, listy na koncoch oschnú a prestúpi ho naozaj výrazná vôňa. Ďalší znak zrelosti je, že ľahko, bez krájania a jedným krúživým pohybom odtočíte všetky listy. Takto máte oveľa nižšiu šancu, že vás bude po jeho konzumácií páliť jazyk alebo žalúdok z kyseliny, ktorú obsahuje.
Banány
Banány, ku ktorým sa dostaneme v Európe, sú skutočne zrelé až keď sa objavia čierne bodky. Len v Azií a Mexiku som jedla banány ktoré boli ešte jemne nazelenalé na povrchu, ale zároveň mäkké a zrelé. Takže čakajte kým sa neobjavia prvé bodky, silná vôňa a banán nebude tak mäkký že by ste ho jedným stlačením premenili na kašu. Kľudne nech sa objavia aj mušky, tie sú skvelým znamením.
Odporúčame prečítať: Farby liečia - ŽLTÁ
Keď som bola dieťa, nemala som rada bodkované banány a ich konzistenciu. Vždy sme ich doma jedli žlto zelené a spomínam si, že mi naozaj chutili. Moje chute sa skoro okamžite zmenili keď som začala byť raw vegánom. Prežila som 7 dní len na banánoch, keď som žila v Indii, vtedy vznikli moje banánové zmysly. Teraz trpezlivo čakám na prvé bodky na banánoch. Viem, že dovtedy by mi nechutili a nedali mi toľko výhod ako ponúkajú zrelé. Čítala som, že čierne bodky na banánoch sú pleseň a iné výplody ľudovej tvorivosti. Rovnako som čítala, že bodkované banány sú bojovníkmi proti rakovine. Nuž, samozrejme, zrelé banány, narozdiel od zelených, naozaj obsahujú všetko čo naše telo potrebuje na zdravé fungovanie. Takže zrelým ovocím proti rakovine!
Odporúčame prečítať: Potraviny, ktoré liečia
Mango
Pri mangu je to rovnaké. Až keď som ochutnala mango v Thajsku, ktoré sa topilo v šťave, ktorá mi zašpinila celú tvár a ruky, tak som pochopila aké je mango úžasné ovocie. A že nemusí byť len tvrdou oranžovou hmotou skrytou za hrubou zelenou šupkou. Ak máte zlú skúsenosť s akýmkoľvek ovocím, dajte mu ešte šancu, naozaj sa to oplatí! Všetko záleží od druhu ovocia, ale sústreďujte sa na vôňu, dostatočnú mäkkosť (nie poškodením), zrelé mango je dokonca o trochu lesklejšie (akoby natreté olejom), samozrejme farba je tiež dôležitá.
Odporúčame prečítať: Zdravé melóny - sladučké osvieženie
Melón
Tou sa väčšinou riadim aj pri melónoch. Ale pri tých je to vždy risk. Niekedy vyberiem ideálne vyzerajúci melón – dostatočne ťažký, so žltým fľakom na mieste, kde bol uložený na zemi a dokonca aj znie duto (Aspoň ku mne prehovoril duto). Ale nakoniec nemusí byť zrelý alebo ešte horšie, exploduje ako prezretý. Naposledy som kupovala už porcované melóny a aj keď boli krásne červené, nemali žiadnu chuť. Vždy treba použiť všetkými zmyslami, aby sme si dopriali naozaj chuťový zážitok so skvelého ovocia. Keď jem ovocie, vždy si všímam ako vyzerá-vonia a ako mi chutilo, aby som si pri budúcom nákupe vybrala presne také aké chcem, ak sa predáva už zrelé.
Odporúčame prečítať: Chudnite zdravo s ovocím
RADA NA ZÁVER
A jedna posledná poznámka na záver. Väčšina ovocia nepatrí do chladničky! Aspoň dovtedy kým nie sú naozaj zrelé a nechcete zabrániť prezretiu. Banány, rajčiny, mango, avokádo, ananás, broskyne, papája, žlté melóny a hrušky dozrievajú aj po odtrhnutí, takže do chladničky nepatria. Rôzne bobule ako čučoriedky, machovka, hrozno, jahody, maliny, granátové jablká, červený melón či čerešne úž viac nedozrievajú po ich odtrhnutí, takže ich čo najskôr zjedzte alebo schladte. U mňa sa ovocie nemá čas ohriať, takže v chladničke skladujem maximálne ľadový šalát.
Odporúčame prečítať: Ako správne konzumovať hurmikaki?
Zdroj: recepty.rawforum.sk