Milovníci čokolády určite veľmi dobre poznajú túto extračokoládovú špecialitu. Je ňou jemné, ale šťavnaté brownies, ktoré sa priam rozplýva na jazyku. Základom brownies je kvalitná čokoláda a maslo. V prípade, že ste použili čokoládu s nižším obsahom kakaa, je dobré, aby ste ho ešte doplnili, pretože v tomto dezerte musí byť skutočne cítiť.
Nie je to koláč, ktorého zjete celý tanier. Jeden kúsok vás bohato zasýti. Aj preto sa väčšinou pečie na malých plechoch a bežne sa krája na 9 alebo 12 kociek. Hľadáte recepty na brownies? Akú čokoládu do brownies zvoliť? Milujete brownies, ktoré má chrumkavú kôrku a vláčny prostriedok? Alebo ste ešte čokoládové brownies ani neochutnali? Rýchlo to napravte a skúste tento recept!
Chcete si pripraviť pravé brownies?
Ak by ste si mysleli, že brownies je len jedno, nie je to tak. Existuje viacero druhov a žiaden nie je nepravý. Záleží to od toho, čo máte radšej. Môžete si upiecť „koláčové“ brownies, ktoré bude viac nadýchané a suchšie. Pridáte viac múky a prášku do pečiva, uberiete čokolády a masla.
Opakom je brownies, ktoré je skôr hutné a vnútri vlhké. Na povrchu má škrupinku, ale vôbec nie je suché. Do tohto ide málo múky, prášok do pečiva ani nemusíte dať a zvýšite podiel čokolády a masla.
My vám dnes ukážeme niečo medzi týmito dvomi druhmi, ide v podstate o tretí druh, ktorý sa bežne pripravuje. Brownies je skutočne „vlhké“, ale vďaka prášku do pečiva je jemné a trochu nadýchané.
Suroviny na najlepšie brownies:
- 300 g čokolády s vyšším obsahom kakaa
- 250 g masla
- 100 g hnedého cukru
- 4 vajíčka
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 80 g hladkej múky
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1 PL kakaa (podľa toho, aký podiel kakaa bol v čokoláde)
- štipka soli
Odporúčame prečítať: Viedenská špecialita: Sacherova torta
Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Barbora VizváryováVláčne čokoládové brownies – recept:
1. Nad parou roztopíme čokoládu s maslom a pridáme cukor. Keď sa kryštáliky cukru roztopia, misku s čokoládovou zmesou zložíme z vodného kúpeľa a necháme trochu vychladnúť.
2. Zmes nemusí byť úplne studená, stačí, aby nebola horúca. Po jednom do nej primiešame vajíčka, ktoré by mali mať izbovú teplotu. Pridáme vanilkový extrakt a postupne prisypeme múčnu zmes (múku, kakao, prášok do pečiva a štipku soli). Aby sme v ceste nemali hrudky, je dobré zmes preosiať. Nie však z výšky, lebo nechceme mať cesto príliš nadýchané.
Odporúčame prečítať: Muffiny s prekvapením pre všetky zvedavé deti
Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Barbora Vizváryová3. Cesto vylejeme na menší plech a pečieme v rúre vyhriatej na 160°C približne 25-30 minút. Mne to vždy trvá menej, ale každá rúra je iná, preto radšej koláč pozorujte. Kontrola špáradlom môže byť v tomto prípade trochu klamlivá, lebo my chceme, aby sa vnútro koláčiku „lepilo“. Ak je teda vrch už dostatočne upečený, hotové čokoládové brownies vytiahnite a nechajte vychladnúť.
Odporúčame prečítať: Recept: Tvarohovo karamelový dezert s banánom
Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Barbora VizváryováAko podávať klasické čokoládové brownies?
Brownies máme hotové! Je to v podstate veľmi rýchly a skvelý dezert. Môžete ho podávať s kopčekom vanilkovej zmrzliny alebo s malinovým sorbetom. Kyslá chuť malín doplní horkú chuť tohto úžasného dezertu. Čokoládové brownies môžete tiež posypať práškovým cukrom pre jemnú sladkosť alebo ozdobiť čerstvým ovocím, ako sú jahody či čučoriedky, ktoré dodajú dezertu sviežosť.
Skvelou voľbou je aj jemná šľahačka, ktorá brownies odľahčí a zvýrazní jeho bohatú čokoládovú chuť. Ak máte radi oriešky, pridajte nasekané vlašské orechy alebo mandle pre extra chrumkavosť. Pre milovníkov čokolády môžete brownie poliať roztopenou čokoládou, čo mu dodá ešte intenzívnejší čokoládový zážitok. Nezabudnite, že brownies sa najlepšie servírujú teplé, aby sa čokoláda krásne rozpustila pri každom súste.
Odporúčame: Dalgona káva s príchuťou čokolády – TOP kávička pre návštevu aj relax s knihou
Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Barbora VizváryováOdporúčame aj tieto čokoládové recepty:
- Proteínové brownies s čučoriedkami
- Čokoládovo-malinový tart
- Hrnčekový čokoládový koláč z acidka
- Čokoládový cheesecake
- Gaštanovo-čokoládový perník
- Kakaovo-kokosová bábovka
- Horúce čokoládové suflé
- Jogurtovo-čokoládový koláč
Článok aktualizovaný 14.9.2024
Aktualizovaný článok: 15.09.2024