Nenechajte sa pomýliť – čierna reďkovka nie je zhnitá červená! Neznáma čierna reďkovka je druh reďkovky, ktorú si výživoví poradcovia nevedia vynachváliť. A prečo vlastne? Naozaj je najzdravšia zo všetkých reďkoviek, ktoré poznáme? A ak áno, čím to je, že je taká výnimočná? Dosť bolo otázok, poďme sa pozrieť na odpovede!
Nenechajte sa odradiť štipľavosťou čiernej reďkovky
Čierna reďkovka (Raphanus sativus) je mimoriadne aromatická, chutná a výživná. Čo ju odlišuje od ostatných reďkoviek, okrem farby, je jej štipľavosť. No práve tej môže vďačiť za svoje skvelé schopnosti. Túto pálivosť totiž spôsobujú horčičné semená, ktoré sú však mimoriadne liečivé. Tým sa čierna reďkovka stavia do radu k zázvoru, chrenu a čili papričkám.
Ľudstvo ju vraj pestuje už neuveriteľných šesť tisíc rokov! Napríklad taký kráľ Karol Veľký vraj na ňu nedal dopustiť. Čím to teda je, že u nás je ešte stále táto zelenina pomerne málo známa? A zvlášť v tejto dobe, kedy sa opäť začíname akosi viac zaujímať o dary prírody?
Zaujímavosti o čiernej reďkovke
Tradičná medicína: V ľudovom liečiteľstve bola čierna reďkovka využívaná nielen pri kašli, ale aj ako podpora tvorby žlče a detox pečene.
Historický význam: V starovekom Egypte ju údajne dostávali stavitelia pyramíd pre silu a vitalitu.
Prirodzená kozmetika: Šťava z reďkovky sa niekedy využívala na ošetrovanie pokožky – pôsobí antibakteriálne a môže pomôcť pri akné (nutná opatrnosť).
Čierna reďkovka je skvelý bojovník proti kašľu
Čierna reďkovka vás dokáže účinne zbaviť kašľa. Pýtate sa, ako to môže nejaká zelenina dosiahnuť? Nuž, jednoducho. Stačí zmiešať šťavu z čiernej reďkovky s medom a piť. Čoskoro tak odstránite kašeľ, zahlienenie aj zachrípnutie, pričom táto šťava zlikviduje aj baktérie či vírusy. Môžu za to vzácne silice, ktoré táto reďkovka obsahuje. Vďaka takzvaným fytoncídom má teda výrazné antibiotické účinky.
Podávajte jednu polievkovú lyžicu šťavy, a to niekoľkokrát denne. Táto, zatiaľ ešte stále nedocenená zelenina vám pomôže aj s chudnutím. Zvyšuje peristaltiku čriev, a tým urýchľuje trávenie, plus odstraňuje z tela prebytočnú vodu.
Shutterstock®Čierna reďkovka vás zbaví škodlivých látok
Za pozornosť rozhodne stojí schopnosť čiernej reďkovky odstraňovať škodliviny z tela. Má totiž blahodarné účinky na pečeň. Po čiernej reďkovke určite siahnite aj vtedy, ak vás trápi dlhodobý stres a nespavosť. Vynikajúco vám poslúži najmä šťava z tejto zeleniny, rovnako ako v prípade kašľa.
V porovnaní s ostatnými druhmi reďkovky, tú čiernu je možné aj skladovať, dokonca až pol roka, avšak pri 0 °C. Môžete si ju dokonca dopestovať aj doma v kvetináči! Keďže čierna reďkovka napohľad nepôsobí vôbec lákavo, v obchodoch či na trhoch ju často prehliadame, prípadne ju považujeme za pokazený iný typ reďkovky. A to je škoda.
Čím škaredšia, tým zdravšia
Čierna reďkovka chutí výborne, napríklad nakrájaná na plátky a jemne posolená alebo nastrúhaná nadrobno, pridaná do nátierky a šalátu. Napriek svojej nie práve vábivej šupke ukrýva šťavnatú a predovšetkým veľmi zdravú bielu dužinu. Obsahuje vitamíny B, C a E, železo, horčík, fosfor a mnohé iné prospešné látky. Vitamínu C má dokonca viac, než citróny.
Čierna reďkovka navyše obsahuje aj pomerne málo známy vitamín PP, ktorý prospieva energetickému metabolizmu. Čiernu reďkovku si môžete aj opiecť alebo ugrilovať, ideálne však je konzumovať ju surovú, kvôli jej vysokému obsahu vitamínu C.
Ak potrebujete zmierniť jej štipľavosť, potrite ju medom alebo ju nechajte chvíľu odstáť v chlade, a to po ošúpaní. Ale pozor, ako pri všetkom, aj pri konzumácii čiernej reďkovky buďte opatrní! V menšom množstve ju prijímajte vtedy, ak vás trápia žlčníkové kamene, takisto pozor, ak máte zápal žlčníka alebo žalúdka. Vo veľkom množstve vám totiž môže tieto orgány podráždiť.
Shutterstock®Ako spracovať čiernu reďkovku
Čiernu reďkovku môžete spracovať na viacero chutných aj liečivých spôsobov. Najčastejšie sa konzumuje surová, napríklad nakrájaná na tenké plátky a jemne osolená, alebo nastrúhaná do šalátov, nátierok či ako príloha k hlavným jedlám.
Ak vás odrádza jej výrazná štipľavosť, nechajte ju po ošúpaní chvíľu odstáť v chlade alebo ju pokvapkajte citrónom či medom. Vyskúšať ju môžete aj pečenú alebo grilovanú, no najviac cenných látok si zachová práve v surovej forme. Obľúbená je aj šťava z čiernej reďkovky s medom ako domáci prírodný liek proti kašľu.
Tipy na využitie čiernej reďkovky v kuchyni
1. Reďkovková nátierka
Nastrúhajte čiernu reďkovku najemno, vytlačte prebytočnú šťavu a zmiešajte s jemným tvarohom, lyžičkou horčice, soľou a korením. Výsledkom je pikantná, zdravá nátierka, ktorá sa hodí na chlieb alebo toast.
2. Čerstvý šalát na imunitu
Reďkovku nakrájajte na tenké plátky alebo nastrúhajte, pridajte jablko, mrkvu a zálievku z citrónovej šťavy a medu. Tento vitamínový šalát je ideálny ako príloha k hlavnému jedlu alebo ako ľahká večera.
3. Pečená čierna reďkovka ako príloha
Nakrájajte reďkovku na kolieska, pokvapkajte olivovým olejom, osoľte, pridajte bylinky (napr. tymian) a pečte pri 180 °C asi 20 minút. Je to netradičná, ale veľmi chutná príloha k mäsu alebo rybe.
4. Domáci sirup proti kašľu
Vyrežte v reďkovke jamku, naplňte ju medom a nechajte odstáť cez noc. Ráno získate liečivú šťavu, ktorú môžete užívať po lyžiciach pri kašli a zachrípnutí.
5. Kvasená čierna reďkovka
Podobne ako kapustu, aj reďkovku môžete fermentovať. Nakrájanú reďkovku vložte do pohára, osoľte, pridajte korenie a zalejte vodou. Po pár dňoch získate probiotickú bombu vhodnú k jedlám i ako podpora trávenia.
6. Reďkovkové chipsy
Reďkovku nakrájajte na veľmi tenké plátky, poukladajte na plech, jemne osoľte, postriekajte olejom a dajte piecť do rúry. Chrumkavá a zdravšia alternatíva klasických chipsov.
Ako skladovať čiernu reďkovku
Správne skladovanie je kľúčové pre zachovanie čerstvosti tejto zeleniny. Najvhodnejšie je skladovať čiernu reďkovku v chladnom, tmavom a dobre vetranom prostredí, ideálne v pivnici alebo v chladničke.
Môžete ju uložiť aj do debničky s vlhkým pieskom, kde vydrží aj niekoľko mesiacov – za predpokladu, že teplota nepresiahne 0–2 °C. Dôležité je tiež odstrániť vňať, ak je prítomná, pretože tá odoberá z koreňa vlhkosť a skracuje trvanlivosť. Pred uskladnením reďkovku neumývajte – predĺži si tak svoju životnosť.
Kontraindikácie a opatrnosť pri čiernej reďkovke
Hoci má čierna reďkovka množstvo zdravotných benefitov, nie je vhodná pre každého. Ľudia so žlčníkovými kameňmi, zápalom žlčníka alebo žalúdočnými problémami (napr. vredmi, zápalmi) by sa jej mali vyhýbať, alebo ju konzumovať len vo veľmi malých dávkach.
Reďkovka môže podráždiť sliznicu tráviaceho traktu, najmä ak je konzumovaná vo väčšom množstve. Opatrní by mali byť aj ľudia so sklonom k nadúvaniu alebo precitlivenosťou na štipľavé potraviny. Pri zdravotných problémoch je vhodné sa pred jej zaradením do jedálnička poradiť s lekárom alebo výživovým poradcom.
Čierna reďkovka síce nepatrí medzi najpohľadnejšiu zeleninu, no právom si zaslúži miesto vo vašom jedálničku. Vďaka vysokému obsahu živín, antibakteriálnym účinkom a výnimočnej chuti môže byť vaším verným spojencom v boji proti rôznym neduhom – od tráviacich ťažkostí po kašeľ. Nebojte sa s ňou experimentovať – či už v šalátoch, nátierkach alebo ako prírodný liek. Príroda vie, čo robí.
Anketa: Máte radi čiernu reďkovku?
Odpovedalo 7870 ľudí
2%
98%
0%
Aktualizovaný článok: 01.05.2025