Vieš, kde je na Slovensku najviac komárov? Máme konkrétne oblasti!

kde je na Slovensku najviac komárov

Vieš kde je na Slovensku najviac komárov? Asi všetci sme si všimli, že je nás najmä večer čoraz viac obletujú komáre. Ak by ich bolo málo bolo by to klasické leto, ale teraz je to invázia. Stav je nevydržateľný a repelenty sú všade vypredané. Lietajú v rojoch, robia nálety a sú agresívne. Komáre sa nám v posledných týždňoch rozmnožili, pretože sa nerobil všade postrek. Výskyt komárov je veľkým problémom, pretože okrem iného sú komáre aj prenášačmi chorôb aj keď podľa odborníkov je riziko poškodenia zdravia v dôsledku uštipnutia komárom minimálne. Alergická reakcia na uštipnutie komárom je nielen nepríjemná, ale je to odpoveďou na bielkoviny v slinách komárov.

Sezóna komárov prináša pichnutie komárov

Asi všetci sme si všimli, že nás najmä večer čoraz viac obletujú komáre. Ak by ich bolo málo, išlo by o klasické leto, ale teraz je to invázia. 

Stav je nevydržateľný a repelenty sú všade vypredané. Lietajú v rojoch, robia nálety a sú agresívne. Komáre sa nám v posledných týždňoch rozmnožili, pretože sa postrek nerobil všade. 

Výskyt komárov je veľkým problémom, pretože okrem iného sú komáre aj prenášačmi chorôb, aj keď podľa odborníkov je riziko poškodenia zdravia v dôsledku uštipnutia komárom minimálne. Alergická reakcia na uštipnutie komárom je nielen nepríjemná, ale je aj odpoveďou na bielkoviny v slinách komárov.

Komár tigrovaný Aedes albopictus 

Komár tigrovaný (Aedes albopictus) je druh komára, ktorý je známy svojou charakteristickou čierno-bielou farbou a pruhmi na nohách. Tento druh pochádza pôvodne z ázijských tropických oblastí, no v posledných desaťročiach sa rozšíril do mnohých častí sveta, vrátane Európy a Severnej Ameriky.

Biológia a správanie

Komár tigrovaný je známy svojím agresívnym a aktívnym správaním, predovšetkým v teplých mesiacoch. Samice tohto druhu sa živia krvou, aby získali potrebné živiny na vývoj svojich vajíčok. Kŕmenie sa spravidla odohráva počas dňa, najčastejšie v skorých ranných hodinách a v popoludňajších hodinách.

Rozmnožovanie

Samice kladú vajíčka do malých nádob so stojatou vodou, ako sú vonkajšie kvetináče, nádoby a akékoľvek iné miesto, kde môže zozbierať voda. Vajcia môžu prežiť dlhé obdobie v suchu a aktivujú sa, keď sa opäť dostanú do vody.

Zdravotné riziká

Komár tigrovaný je známy ako prenášač niektorých nebezpečných chorôb, ako sú dengue, Zika vírús, chikungunya a žltá zimnica. Toto zvýšené riziko prenášania chorôb predstavuje vážny problém pre verejné zdravie, najmä v oblastiach, kde je tento komár rozšírený.

Ochrana a prevencia

Aby sme minimalizovali riziko kontaktu s komármi tigrovanými, odporúča sa eliminovať stojaciu vodu v okolí domov a používať ochranné prostriedky, ako sú repelenty a sieťky na okná a dvere. Pre uvítanie prírodných predátorov, ako sú vtáky a netopiere, môže byť tiež prospešné vytvoriť priaznivé prostredie okolo domova.

Odporúčame: Obťažujú vás komáre? Zbaví vás ich týchto 6 surovín!

kde je najviac komárov
Shutterstock®

Kde ich nájdeme najviac?

Komáre nás obťažujú každý večer a je viac ako nepríjemné sedieť niekde vonku a užívať si letné mesiace naplno. Sťažujú nám večerný a nočný život nielen v meste, ale aj doma na záhrade či balkóne. Je to veľmi nepríjemná situácia. Momentálne je to kalamitný výskyt komárov, a to najmä v povodí riek na západe Slovenska. 

Ide hlavne o oblasti Považia, Pohronia a Podunajskú nížinu. Najviac sú podľa všetkého zasiahnuté: Bratislava a okolie, Záhorie a okolie, Pezinok a okolie, Nitra a okolie, Komárno a okolie a dokonca aj Skalica a okolie.

Najviac komárov na Slovensku nájdeme najčastejšie v oblastiach s mokrými biotopmi, ako sú rieky, jazerá, močiare a rybníky. Medzi najznámejšie oblasti patrí napríklad Veľká a Malá Dunaj, Slovenský raj a región Záhoria. Taktiež v blízkosti vodných nádrží, ako sú vodné nádrže Gabčíkovo a Slnečné jazerá, sú podmienky pre rozmnožovanie komárov veľmi priaznivé. Vlhké a teplé leto zvyčajne zvyšuje počet komárov vo všetkých týchto oblastiach.

Výnimkou nie sú ani tieto oblasti:

  • celá Podunajská nížina

  • Bratislava a okolie

  • Pezinok a okolie

  • Záhorie a okolie

  • Považie

  • Nitra a okolie

  • Skalica a okolie

  • Bytča

Odporúčame: Najväčšie mýty o kliešťoch: Skutočne idú len za sladkou krvou?

kalamita komárov
Shutterstock®

Opatrenia, ako sa chrániť pred nepríjemným obťažovaním komármi

  • Oblečte si tesné oblečenie, aby komár nemohol vkĺznuť dnu.
  • Aplikujte si na odhalené časti tela repelent.
  • Používajte éterické oleje, najmä z levandule alebo citrusových plodov či dokonca čajovníkový olej.
  • Vyskúšajte vonné lampy alebo elektrické lapače hmyzu.
  • Dajte si na okná sieťky a choďte von, len keď je to nevyhnutné.
  • Pravidelne koste trávnik, aby sa nemali kde skryť.
  • Vyprázdňujte nádoby na polievanie, aby tam nemohli komáre naklásť vajíčka.
  • Likvidujte komunálny odpad, kde by sa mohla držať voda a kde by sa liahli nové komáre.

Neprehliadnite: Prvá pomoc pri uštipnutí včelou, osou, sršňom: Osvedčená cibuľa už je pasé!

ako sa chrániť proti komárom
Shutterstock®

Samica, ktorá ako jediná cicia krv, žije 42 až 56 dní. Buďte teda dôslední a snažte sa zabrániť vyliahnutiu nových komárov a pokúste sa vydržať túto kritickú situáciu. Komáre sú nepríjemný bodavý hmyz a túto situáciu netreba podceniť!

Biologické postreky proti komárom

Biologické postreky proti komárom sú ekologickou a udržateľnou alternatívou k chemickým pesticídom, ktoré môžu mať negatívny dopad na životné prostredie. Tieto postreky využívajú prirodzené procesy a organizmy na reguláciu populácie komárov a minimalizáciu ich negatívnych účinkov na zdravie ľudí a zvierat. Tu je prehľad niektorých z najbežnejších biologických metód a ich výhod:

1. Biologické insekticídy

Biologické insekticídy obsahujú prirodzené látky, ktoré sú toxické pre komáre, ale majú minimálny dopad na iné organizmy. Niekedy sa používajú mikroorganizmy, ako sú baktérie a huby.

  • Bacillus thuringiensis israelensis (Bti): Táto baktéria produkuje proteíny, ktoré sú toxické len pre larvy komárov a niektorých iných vodných organizmov. Pri aplikácii do stojatej vody Bti účinne redukuje larválnu populáciu komárov.

  • Bacillus sphaericus: Podobne ako Bti, aj táto baktéria je účinná proti larvám komárov a je obzvlášť užitočná v kontaminovaných vodách.

2. Prírodné repelenty

Prírodné látky môžu byť tiež použité na odplašenie komárov. Tieto látky zvyčajne obsahujú esenciálne oleje, ktoré majú repelentné účinky.

  • Citronelový olej: Tento olej je známy svojou účinnosťou v odpudzovaní komárov a často sa používa v repelentoch a sviečkach.

  • Olej z eukalyptu citrónového: Taktiež je veľmi účinný pri odpudzovaní komárov a je považovaný za prirodzenú alternatívu k DEET.

3. Biologická kontrola

Pri biologickej kontrole sa využívajú predátory a parazity komárov, ktoré napomáhajú ich prirodzenému ubúdaniu.

  • Rybky Gambusia affinis: Tieto rybky sú známe tým, že sa živia larvami komárov vo stojatých vodách.

  • Osy a muchy: Niektoré druhy osí alebo múch kladú vajíčka do lariev komárov, čím im znižujú populáciu.

4. Ekologické praktiky

Okrem použitia biologických postrekov je dôležité prijať aj preventívne opatrenia, aby sa minimalizovalo množstvo stojatej vody, kde sa komáre rozmnožujú.

  • Odstraňovanie stojatej vody: Pravidelná kontrola a údržba prostredia, ako sú záhradné jazierka, nádoby na dažďovú vodu a iné oblasti so stojatou vodou, môže významne znížiť populáciu komárov.

Biologické postreky proti komárom sú efektívnym a ekologickým spôsobom, ako sa vysporiadať s týmito nepríjemnými hmyzmi. Kombinovaním biologických metód s preventívnymi opatreniami môžeme nielen znížiť populáciu komárov, ale aj chrániť ekológiu a zdravie našich komunít. Pri ich aplikácii je však dôležité dodržiavať odporúčania odborníkov a získavať primerané informácie o konkrétnych organizmoch a látkach, ktoré sa používajú.

Aktualizované na 01.08.2024

3 komentárov
Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

18.06.2019 06:11

Na týchto miestach nezostáva, len využiť opatrenia, ako sa chrániť pred nepríjemným obťažovaním komármi.

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

18.06.2019 17:26

no u nás sú mraky komárov ... už mesto aj postrekovali ale aj tak sa to podvečer vonku nedá vydržať a nepomáhajú ani repelenty

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

18.06.2019 21:51

Všade su hlavne v oblastiach, kde je voda

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE