Aké vajíčka milujete najviac? Či už je to hemendex, stratené vajíčko, vajce natvrdo či omeleta, všetky tieto druhy, verte či nie, pripravíte aj inak ako na sporáku. V tomto článku sa totiž dozviete, ako pripraviť vajcia v mikrovlnke. A ak vám vŕta v hlave, prečo by ste to robili… Niektorí ľudia tvrdia, že takto pripravené vajíčka na rôzne spôsoby sú dokonca lepšie ako z hrnca či z panvice!
Hemendex z mikrovlnky
Ako pripraviť obľúbené vajíčko so šunkou v mikrovlnke? Na tanier vymastený maslom rozbite vajíčko. Špičkou ostrého noža pichnite do žĺtka a dajte do mikrovlnky na najvyšší výkon na 45 sekúnd. Ak hemendex milujete aj so šunkou, pridajte pod vajíčko obľúbenú šunku. So šunkou nechajte vajce v mikrovlnke o pár sekúnd dlhšie.
Zaujme ťa: Na čo je dobrý zvlhčovač vzduchu? Neuveríš, ale dokáže liečiť
Stratené vajce z mikrovlnky
Stratené vajíčko a jeho príprava je nočnou morou mnohých gazdiniek. Skúste verziu z mikrovlnky a inú už azda nebudete ani skúšať. Vezmite si misku, do ktorej dajte asi 120 mililitrov vody. Do vody rozbite vajíčko. Malo by byť ponorené a nezabudnite na jemné pichnutie nožom do žĺtka. Na misu dajte následne potravinovú fóliu a vložte do mikrovlnky na 1 minútu.
Omeleta z mikrovlnky
Na panvici sa omeleta robí v podobe placky, v mikrovlnke však naberie väčšiu, nadýchanejšiu konzistenciu. Do misky rozbite dve vajíčka a pridajte trocha mlieka. S vidličkou poriadne pretrepte a dajte do mikrovlnky na 2 minúty na vysoký výkon. Vždy po 30 sekundách omeletu premiešajte, takže počas celého varenia 4-krát.
Vajce natvrdo z mikrovlnky
Vajíčko natvrdo sa v hrnci pripravuje tradične 10 minút, ak ho teda budete pripravovať v mikrovlnke, ušetríte čas. Najprv si dajte zohriať vodu do mikrovlnky v miske tak, aby prekrývala celé vajce, keď ho do nej vložíte. Zohrievajte asi 3 minúty, kým nebude voda poriadne horúca. Potom do vody dajte vajíčko, ktoré prepichnite zatváracím špendlíkom, aby vám nevybuchlo. Pozor, teraz je čas mikrovlnku stiahnuť na polovičný výkon, na tento bod nezabudnite! Misku s vajíčkom na polovičnom výkone zohrievajte 4 minúty. Po tomto čase bude vajíčko natvrdo a žĺtko „nahniličku”. Ak chcete mať tuhé aj žĺtko, nechajte vajce vo vode ešte 2 minúty a potom ho olúpte.
Inšpirujte sa: Recept: Datlové guľôčky s pistáciami - maškrta plná energie