Zaváracia a želírovacia sezóna je v plnom prúde a rovnako aj samozber marhúľ, preto vás tentokrát potešíme receptom na ten najlepší marhuľový džem. Mimochodom, odporúčame čítať do konca, pretože sme si pre vás pripravili tip aj na netradičné ingrediencie, ktoré môžete do džemu pridať a vytvoriť tak unikátne chute. Recept na marhuľový džem, ktorý sme si pre vás pripravili, musíte ochutnať!
Domáci marhuľový džem či marhuľový lekvár? Výber je iba na vás!
Zaváracia a želírovacia sezóna je v plnom prúde a rovnako aj samozber marhúľ, preto vás tentokrát potešíme receptom na ten najlepší marhuľový džem. Mimochodom, odporúčame čítať do konca, pretože sme si pre vás pripravili tip aj na netradičné ingrediencie, ktoré môžete do džemu pridať a vytvoriť tak unikátne chute.
Toto ovocie s netradičným žlto-oranžovým sfarbením je skvostom medzi ovocím. Malé chĺpky na vonkajšej strane dodávajú ovociu mäkkú textúru a mäsité vnútro zase príjemnú chuť. Marhule sú jedným z najzdravších ovocí na svete s množstvom výhod. Hovorí sa, že 100 gramov čerstvých marhúľ vám dodá 12 % vitamínu C, 12 % vitamínu A, 6 % draslíka – množstva požadovaného telom, a to všetko s menej, ako 50 kalóriami. Skvelý dôvod na to, aby ste marhule zaradili do svojho jedálnička, nie?
Vyskúšaj: Osviežujúci milkshake trikrát inak: Ktorú príchuť si vyberieš ty?
Recept na marhuľový džem bez umelín - ingrediencie:
- 3,5 kg marhúľ
- 2 kg kryštálový cukor
- kyselina citrónová
Postup prípravy je jednoduchý. Najprv si marhule umyjeme, odkôstkujeme a zbavíme hnedých (nahnitých) častí. Marhule nakrájame na menšie časti, časť vložíme do hrnca a zasypeme cukrom. Takto marhule a cukor postupne vrstvíme a necháme odstáť.
A tu už je na vás, ako budete postupovať. Buď marhule necháte odstáť počas celej noci na chladnom mieste a následný deň ich mierne popučíte a dáte variť alebo ich môžete dávať variť hneď bez toho, aby ste čakali na ich presladenie.
Hladký marhuľový džem
Ak máte radi hladký džem, tak marhule rozmixujte. Ak vám nevadia kúsky, tak dajte marhule na oheň a varte za stáleho miešania. Keď džem začne hustnúť, pridajte kyselinu citrónovú (podľa chuti), dobre premiešajte a urobte skúšku tuhnutia – na vychladený tanierik dajte trošku džemu a chvíľku počkajte. Ak ste s konzistenciou spokojná, tak môžete džem naplniť do zaváraninových fliaš. Chvíľku ich zasterilizujte (aby prichytilo viečko) a nechajte položené viečkom dole.
Neprehliadnite: Ochutnajte tie najlepšie marhuľové koláče
Netradičné variácie, ktoré musíte vyskúšať - ako na varenie džemu?
Ako sme v úvode písali, pripravili sme si pre vás aj netradičné kombinácie chutí, ktorými môžete váš džem obohatiť. Ak chcete džem používať do zákuskov alebo ho ponúkať len dospelákom, tak po dovarení doň pridajte 2-3 dcl whisky. Počas varenia tiež môžete pridať klinčeky a kardamón a pohrať sa s výslednou chuťou džemu pre dospelých.
Ak máte radi trošku pikantnosti, tak 2 minúty pred dovarením džemu k nemu pridajte vanilkový lusk a zázvor (čerstvý alebo mletý). Nechajte chvíľku povariť a následne ich z džemu vyberte. Získate tak skvelú zdravú chuť, ktorá sa vám v zimnom období bude hodiť.
Dochutenie marhuľového džemu
Naším posledným esom v rukáve je mäta. Keďže práve je jej sezóna, tak by bol hriech ju nevyužiť. Pred dováraním džemu k nemu pridajte hrsť nasekaných mätových lístkov (tie po dovarení vyberať nemusíte). Vznikne vám tak opojná chuť, ktorú si zamiluje úplne každý.
Odporúčame: Recept: Najlepšie jablkové pité od babičky
Aktualizované na 12.06.2024
Aktualizovaný článok: 12.06.2024