Recept na marhuľový džem: Skús netradičné variácie, ktoré ťa dostanú!

Recept na marhuľový džem

Zaváracia a želírovacia sezóna je v plnom prúde a rovnako aj samozber marhúľ, preto vás tentokrát potešíme receptom na ten najlepší marhuľový džem. Mimochodom, odporúčame čítať do konca, pretože sme si pre vás pripravili tip aj na netradičné ingrediencie, ktoré môžete do džemu pridať a vytvoriť tak unikátne chute. Recept na marhuľový džem, ktorý sme si pre vás pripravili, musíte ochutnať!

Domáci marhuľový džem či marhuľový lekvár? Výber je iba na vás!

Zaváracia a želírovacia sezóna je v plnom prúde a rovnako aj samozber marhúľ, preto vás tentokrát potešíme receptom na ten najlepší marhuľový džem. Mimochodom, odporúčame čítať do konca, pretože sme si pre vás pripravili tip aj na netradičné ingrediencie, ktoré môžete do džemu pridať a vytvoriť tak unikátne chute.

Toto ovocie s netradičným žlto-oranžovým sfarbením je skvostom medzi ovocím. Malé chĺpky na vonkajšej strane dodávajú ovociu mäkkú textúru a mäsité vnútro zase príjemnú chuť. Marhule sú jedným z najzdravších ovocí na svete s množstvom výhod. Hovorí sa, že 100 gramov čerstvých marhúľ vám dodá 12 % vitamínu C, 12 % vitamínu A, 6 % draslíka – množstva požadovaného telom, a to všetko s menej, ako 50 kalóriami. Skvelý dôvod na to, aby ste marhule zaradili do svojho jedálnička, nie?

Vyskúšaj: Osviežujúci milkshake trikrát inak: Ktorú príchuť si vyberieš ty?

jednoduchý marhuľový džem
Shutterstock®

Recept na marhuľový džem bez umelín - ingrediencie:

  • 3,5 kg marhúľ
  • 2 kg kryštálový cukor
  • kyselina citrónová

Postup prípravy je jednoduchý. Najprv si marhule umyjeme, odkôstkujeme a zbavíme hnedých (nahnitých) častí. Marhule nakrájame na menšie časti, časť vložíme do hrnca a zasypeme cukrom. Takto marhule a cukor postupne vrstvíme a necháme odstáť.

A tu už je na vás, ako budete postupovať. Buď marhule necháte odstáť počas celej noci na chladnom mieste a následný deň ich mierne popučíte a dáte variť alebo ich môžete dávať variť hneď bez toho, aby ste čakali na ich presladenie.

Hladký marhuľový džem 

Ak máte radi hladký džem, tak marhule rozmixujte. Ak vám nevadia kúsky, tak dajte marhule na oheň a varte za stáleho miešania. Keď džem začne hustnúť, pridajte kyselinu citrónovú (podľa chuti), dobre premiešajte a urobte skúšku tuhnutia – na vychladený tanierik dajte trošku džemu a chvíľku počkajte. Ak ste s konzistenciou spokojná, tak môžete džem naplniť do zaváraninových fliaš. Chvíľku ich zasterilizujte (aby prichytilo viečko) a nechajte položené viečkom dole.

Neprehliadnite: Ochutnajte tie najlepšie marhuľové koláče

netradičné kombinácie ingrediencií v marhuľovom džeme
Shutterstock®

Netradičné variácie, ktoré musíte vyskúšať - ako na varenie džemu?

Ako sme v úvode písali, pripravili sme si pre vás aj netradičné kombinácie chutí, ktorými môžete váš džem obohatiť. Ak chcete džem používať do zákuskov alebo ho ponúkať len dospelákom, tak po dovarení doň pridajte 2-3 dcl whisky. Počas varenia tiež môžete pridať klinčeky a kardamón a pohrať sa s výslednou chuťou džemu pre dospelých.

Ak máte radi trošku pikantnosti, tak 2 minúty pred dovarením džemu k nemu pridajte vanilkový lusk a zázvor (čerstvý alebo mletý). Nechajte chvíľku povariť a následne ich z džemu vyberte. Získate tak skvelú zdravú chuť, ktorá sa vám v zimnom období bude hodiť.

Dochutenie marhuľového džemu

Naším posledným esom v rukáve je mäta. Keďže práve je jej sezóna, tak by bol hriech ju nevyužiť. Pred dováraním džemu k nemu pridajte hrsť nasekaných mätových lístkov (tie po dovarení vyberať nemusíte). Vznikne vám tak opojná chuť, ktorú si zamiluje úplne každý.

Odporúčame: Recept: Najlepšie jablkové pité od babičky

Aktualizované na 12.06.2024

Aktualizovaný článok: 12.06.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

9 komentárov

Marie Gutmannová

Marie Gutmannová

25.06.2018 13:24

Super, určite vyskúšam vanilkový lusk a zázvor a tiež Vaše eso s mätovými lístkami.

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

25.06.2018 18:17

nezaváram, radšej si kúpim hotové, ale z džemov máme u nás doma najradšej marhuľový

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

25.06.2018 19:19

už som džemík robila, marhuľový je u nás topka

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

25.06.2018 19:42

marhuľový džem môj tradičný a každoročný ,myslím že chutí najlepšie bez prilepšení.

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

26.06.2018 07:48

Netradičné chute; rada vyskúšam, ďakujem!

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

26.06.2018 20:09

varím si domáci marhuľový džem, pridávam pred dovarením aj ríbezle alebo maliny, je super

Vaše meno:

Daniela Revayová

Daniela Revayová

11.07.2018 11:13

Dzemy robime kazdy rok, kupovany sme uz roky nejedli. Ten zazvor vyzera naozaj zaujimavo, to urcite vyskusam :-)

Vaše meno:

Táňa Slahučková

Táňa Slahučková

10.09.2018 23:44

Marhule sú TOP, aj keď radšej čerstvé, džemy sú tiež super...

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

20.11.2020 14:27

Mamina robieva domáce džemy

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.