Vzpružte vaše telo a myseľ jarnou zeleninou

Jar k nám zavítala v celej svojej kráse a o krátky čas nám ponúkne aj prvú jarnú zeleninu, ktorá je bohatá na živiny a navyše aj veľmi dobre chutí. Hodí sa k celozrnnému pečivu, ale napríklad aj do šalátov či nátierok.

 

Po zime je ľudské telo unavené a sú v ňom nahromadené toxické látky.

 

Ako dodať organizmu energiu a zbaviť ho škodlivín? Jednou z najjednoduchších ciest je začať konzumovať čerstvú jarnú zeleninu.

 

Cesnak

Príchod jari  je spojený so sezónou medvedieho cesnaku, ktorý je plný živín a navyše skvelo chutí. Na zahodenie však nie sú ani pozitívne účinky tradičného cesnaku, ktorý pôsobí antibakteriálne. Obsahuje alicín, ktorý je známy ako prírodné antibiotikum a pomáha bojovať proti najrozličnejším baktériám, vírusom a plesniam. V prípade, že trpíte nedostatkom železa, vysokým krvným tlakom či hladinou cholesterolu v krvi, cesnak by vo vašom jedálničku chýbať nemal.

 


 Špenát

 

Hoci v minulosti nebol špenát práve najpopulárnejšou zeleninou (najmä pre deti), dnes je situácia iná, pretože je zásobárňou mnohých dôležitých látok. Je bohatý na najdôležitejší antioxidant, ktorým je vitamín C. Ďalej obsahuje aj vitamíny skupiny B (vrátane kyseliny listovej), horčík, železo a ďalšie látky. Známe sú najmä flavonoidy znižujúce riziko vzniku rakoviny.

 

Odporúčame prečítať: Jarná očista: Ako zbaviť telo toxínov

 

reďkovka

Zdroj: Shutterstock®

 Reďkovka

 

Jarné obdobie bez reďkvičiek? To rozhodne nejde! Táto chrumkavá pochúťka je bohatá najmä na vitamíny skupiny B, vitamíny C a E, draslík, železo, meď a ďalšie. Nemožno zabudnúť na vlákninu, ktorá pozitívne ovplyvňuje tráviace procesy. Vďaka bohatému zastúpeniu živín je dobrou pomocníčkou na podporu imunitného systému. Hodí sa do šalátov, na obložené chlebíky či chutné jarné minútky.

 

 

 Žerucha

 

Táto na prvý pohľad nevinná rastlinka je pokladom pre zdravie. Je zdrojom vitamínov (A, skupiny B, C, E, K), ale aj horčíka, železa, vápnika a ďalších látok (quercetín má protizápalové účinky). Má mierne štipľavú chuť, a preto sa hodí na pečivo, ale aj dochutenie šalátov či nátierok. Žerucha je výnimočná v tom, že ju možno pestovať na okennom parapete počas celého roka.

 

Bude vás zaujímať: Zdravé domáce recepty: 3x smoothie proti jarnej únave

 

pažítka

Zdroj: Shutterstock®

 Pažítka

 

Pažítka je známa najmä vysokým obsahom vitamínu C, ktorý má v ľudskom organizme mnoho dôležitých funkcií. Nechýbajú ani vitamíny skupiny B, draslík vápnik a železo. Pažítku by mali konzumovať všetci tí, ktorí majú oslabený imunitný systém, trpia nechutenstvom, nadúvaním či vysokým krvným tlakom.

 

 

 Jarnú zeleninu konzumujte čerstvú

 

Jar je ideálnym obdobím aj na to, aby človek zmenil svoje stravovacie návyky. Ako začať? Skúste aspoň jedno hlavné jedlo, ktoré ste konzumovali doteraz, nahradiť chutným zeleninovým šalátom. Zeleninové šaláty, pripravené z chutnej zeleniny, výborne zasýtia a dodajú telu mnoho živín. Na prípravu zeleninového šalátu budete okrem zeleniny potrebovať aj kvalitný olej či rozličné semiačka (sezamové, ľanové, tekvicové). Čo sa týka olejov, medzi najviac používané patrí olivový olej, ale niekedy sa oplatí experimentovať a použiť napríklad ľanový olej. Je bohatý na prospešné tuky, viaceré vitamíny, minerály a ďalšie látky. Pomáha predchádzať viacerým civilizačným ochoreniam (rakovina, ateroskleróza, infarkt a pod.).

 

Bude vás zaujímať: Trpíte sennou nádchou? Tieto potraviny vám ju zmiernia!

Zdroj foto:

www.marthafied.com, www.bookofdaystales.com, spiceboxtravels.com

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

3 komentárov

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

08.04.2014 13:08

žeruchu som si cez víkend zasadila a už sa teším kedy si z nej dám na chlebík a teším sa že už konečne bude mať aj zelenina svoju chuť pretože v zime je úplne bez chuti

Vaše meno:

Diana Pavelková

Diana Pavelková

08.04.2014 16:34

domaca zeleninka najlepsie co moze byt pre zdravie :)

Vaše meno:

Ivana Goliašová

Ivana Goliašová

08.04.2014 18:14

Js striedam aj arašidový, sezamový olej na šaláty :). Nie je lepšie ako ľahký zeleninový šalát so syrom na večeru :).

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.