Mnohí z nás si nedokážu bez chleba predstaviť život. Veď chlieb je základom našej stravy a základom našich raňajok. Teda, vo väčšine prípadov to tak je! Chlieb si môžeme vychutnať na mnoho spôsobov, čím sa stáva univerzálnou súčasťou jedál. Môžete ho podávať čerstvo nakrájaný s maslom a džemom na raňajky alebo ako základ pre sendviče plnené rôznymi prísadami na ľahšiu večeru.
Tiež môže byť podávaný ako príloha k polievkam, šalátom alebo hlavným jedlám, čím pridá chrumkavosť a doplní chuť jedla. Ale z času na čas sa oplatí vymeniť chlieb za niečo iné. Za nejakú náhradu, ktorá je rovnako chutná a dokáže zasýtiť. Ak máte čas a chuť skúšať nové recepty, tak za nás vrelo odporúčame práve chlebové placky, ktoré vám budú deti kradnúť z taniera.
Tajomstvo ich úspechu sa ukrýva nielen v samotnej príprave, ale aj v konečnom výsledku. Sú chutné a navyše na ich prípravu nepotrebujete veľké množstvo ingrediencií. Základom je múka, olej a voda. Tieto chlebové placky sú niečo ako pita chlieb, ale o niečo lepšie. Tak ich vyskúšajte – určite si ich zamilujete aj vy! AKo pripraviť takéto mexické chlebové placky?
Pozri aj: RECEPT: Chutné slimáky z lístkového cesta so slaninou a kukuricou
Na domáce chlebové placky budete potrebovať:
350 g hladkej múky
2 lyžice rastlinného oleja
200 ml horúcej vody
soľ
Ako pripraviť bleskové chlebové placky
Ako prvé si dajte prevariť vodu a pridajte do nej soľ. Následne si do misy preosejte múku a primiešajte do nej horúcu vodu. Nakoniec pridajte aj rastlinný olej a všetko poriadne vymiešajte. Najskôr si vystačíte s varechou, no napokon si trošku zašpiníte aj ruky, aby ste mali dobre vyhnetené cesto.
Cesto vytvarujte do bochníka a vložte ho do mikroténového vrecúška. Takto cesto nechajte odležať približne 20 minút. Cesto potom následne rozdeľte na 8 častí a z každej vyformujte guľôčku. Cesto môžete rozdeliť aj na viac časti – v závislosti od toho, aké veľké placky chcete. Môžete si urobiť mini chlebové placky na jednohubky, menšie chlebové placky na nátierka alebo väčšie placky na plnenie.
Cesto zakryte a nechajte ešte aspoň 5 minút odpočívať. Následne každý vytvarovaný bochník vyformujte do placky a pečte na suchej rozohriatej panvici z každej strany do zlatista. Upečené chlebové placky podávame podľa chuti.
Vyskúšaj: Recept na zdravé zemiakové placky: Pripravené na plechu a bez oleja!
Plnené chlebové placky
Nezľaknite sa, placky sa počas pečenia môžu nafúknuť, čo vám dáva priestor na ďalšie experimentovanie. Môžete ich naplniť mäskom, poprípade šalátom alebo si ch vychutnajte namiesto chleba. Placky plnené mäsom či tofu a zeleninou sú plnohodnotným jedlom. Uvidíte, že vám budú miznúť z taniera rýchlosťou blesku. Hotové chlebové placky sú skvelou voľbou na raňajky, obed aj večeru.
Tipy na recepty na domáce pečivo:
- Pita chlieb
- Jednoduché chlebové placky s medvedím cesnakom
- Špaldový chlieb
- Ezechielov chlieb
- Focaccia – famózna taliansky chlieb
- Recept na nízkosacharidový chlieb
- Tvarohové bagety zo špaldovej múky
- Grahamovo-špaldové žemle
Článok aktualizovaný 14.6.2024
Aktualizovaný článok: 14.06.2024