Niekto v kuchyni rád experimentuje, iní radšej vsadia na overenú klasiku. Ja najradšej recepty striedam. Treba skúšať a objavovať nové chute, ale niekedy je dobré pripomenúť si tradície. Klasický a rokmi overený bude aj dnešný recept na domáce moravské koláče, ktorý vám pripomenie sladkú kuchyňu starej mamy.
Práca s kysnutým cestom je pre mnohé gazdinky výzva. Záleží nielen od vás a vašich zručností, ale aj od surovín a podmienok, či sa vám cesto podarí. Vždy môže byť iné a aj keď ho robíte už po stý raz, nemáte záruku, že sa podarí. Práve preto je to výzva. A časovo celkom náročná. No výsledok určite stojí za všetku tú námahu, pretože sa ani nenazdáte a bude po chutných koláčoch. Poďte sa do toho s nami pustiť!
Suroviny na cesto na moravské koláče:
- 250 g hladkej múky
- 250 g polohrubej múky
- 70 g cukru
- ½ ČL soli
- ½ kocky droždia
- 2 žĺtky
- 3 dcl mlieka
Suroviny na plnku do moravských koláčov:
- 250 g jemného tvarohu
- 1 vanilínový cukor
- 3 PL kryštálového cukru
- 1 žĺtok
Suroviny na lekvár do domácich moravských koláčov:
- 4 veľké PL slivkového lekváru
- 3 PL kryštálového cukru
- trošku teplej vody
Suroviny na posýpku:
- 100 g polohrubej múky
- 2 PL kryštálového cukru
- 1 žĺtok
- 60 g masla
Postup prípravy moravských koláčov
1. Začneme prípravou cesta. V menšej nádobke zohrejeme 2 dcl mlieka (iba mierne), pridáme cukor, štipku soli a pomrvené droždie. Necháme aspoň 10 minút napučať. Do väčšej nádoby nasypeme múku (3 PL si odložíme), soľ, žĺtka, roztopené maslo a olej. Nakoniec pridáme aj vykysnutý kvások a všetko opatrne premiešame.
2. Cesto necháme spracovať robotom (hnetačom) a postupne prisýpame múku a prilievame zvyšné mlieko podľa potreby. Keď je cesto hladké a vláčne, trošku ho pomúčime, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť. Po 20 minútach ho v miske premiesime a necháme kysnúť ešte aspoň 30 minút.
Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk – Barbora Vizváryová3. Zatiaľ si pripravíme náplne. V miske dobre zmiešame tvaroh s cukrom a žĺtkom. V inej nádobke pripravíme lekvár. Ak ho máme hustý, zriedime ho troškou teplej vody. Kupovaný väčšinou nie je potrebné sladiť, ale ak máte pravý domáci, ten si oslaďte. Okrem toho si pripravte aj posýpku. Maslo nakrájajte na malé kúsky a nechajte zmäknúť. Pridajte múku, cukor a žĺtok a rukami všetko dobre zmiešajte. V prípade potreby pridajte maslo.
Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk – Barbora Vizváryová4. Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 polovice – jednu odložíme a druhú vyvaľkáme. Cesto nemôže byť príliš tenké, lebo by sa potom trhalo. Na vykrajovanie použite najväčšiu pomôcku, akú máte. Ja som použila hrnček s priemerom 9 cm. Vykrojené kolieska necháme ešte chvíľku nakysnúť.
Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk – Barbora Vizváryová5. Na kolieska ukladáme kopcovitú lyžicu tvarohovej plnky, zamotáme ich do tvaru koláčika a potom opatrne rozpľasneme a položíme na plech. Okraje koláčikov potrieme rozšľahaným žĺtkom s mliekom a stred potrieme väčšou vrstvou lekváru. Na záver posypeme posýpkou a necháme ešte 5 minút nakysnúť. Koláče pečieme v rúre vyhriatej na 180° asi 15-20 minút.
Tradičné moravské koláče máme hotové! Necháme ich ešte trochu vychladnúť a potom si už len urobíme kávičku, deťom horúce kakao a spoločne si pochutnávame na týchto tvarohovo-lekvárových koláčikoch.
Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk – Barbora VizváryováInšpirácie na obmenu domácich moravských koláčov
Ak chcete vyskúšať niečo nové, tu sú tipy, ako si klasické moravské koláče prispôsobiť a ozvláštniť podľa svojej chuti:
1. Ovocné variácie
Čerstvé ovocie, ako maliny, čučoriedky, marhule alebo jahody, dodá koláčom sviežosť a farbu. Stačí ovocie jemne posypať cukrom a použiť namiesto lekváru. Skúste aj ovocné džemy alebo marmelády – marhuľový či ríbezľový džem spravia zázraky!
2. Orechová náplň
Jemne zomleté orechy zmiešané s cukrom, maslom a trochou mlieka vytvoria lahodnú krémovú plnku. Vlašské alebo lieskové orechy pridajú koláčom výnimočnú vôňu a chuť. Ideálna voľba pre milovníkov tradičných chutí!
3. Maková plnka
Milovníci maku si prídu na svoje! Zmiešajte zomletý mak s cukrom, mliekom a trochou vanilky. Táto plnka nahradí tvaroh a premení koláče na voňavú pochúťku, ktorú si obľúbi celá rodina.
4. Čokoládová verzia
Rozpusťte horkú čokoládu s trochou smotany a použite ju ako náplň. Koláče tak získajú jemnú čokoládovú chuť, ktorú ocenia hlavne deti. Pre extra sladkosť ich môžete ešte ozdobiť čokoládovou polevou.
5. Kokosová posýpka
Do klasickej posýpky pridajte strúhaný kokos a koláče dostanú nádych exotiky. Táto verzia je jednoduchá, no prekvapivo chutná – kokos dokonale doplní tvaroh aj lekvár.
6. Slaný twist
Skúste namiesto sladkej plnky použiť syrovú, napríklad bryndzu alebo ricottu. Koláče doplňte bylinkovou posýpkou a máte výbornú slanú pochúťku, ktorá poteší pri každej oslave.
Zdroj úvodnej fotky: Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk – Barbora Vizváryová
Aktualizovaný článok: 27.01.2025