Hľadáte zdravý a chutný recept, ktorý si môžete dopriať bez výčitiek? V tom prípade ste na správnom mieste! V dnešnom článku vám predstavíme fantastický čokoládový koláč z mandľovej múky, ktorý je nielen lahodný, ale aj plný živín. Tento zdravý dezert je ideálny pre každého, kto sa snaží dodržiavať vyváženú stravu, a zároveň si chce dopriať niečo sladké.
Mandľová múka je skvelou alternatívou k tradičnej pšeničnej múke a dodáva koláču jemnú chuť, bohatú štruktúru a množstvo prospešných látok. Pripravte sa na uspokojenie svojich chuťových pohárikov s touto jednoduchou a rýchlou receptúrou. Čítajte ďalej a objavte, ako si môžete pripraviť tento lahodný čokoládový koláč, ktorý sa stane hviezdou vašich dezertov!
Bezlepkový čokoládový koláč z mandľovej múky
Keďže sladké sa snažím jesť v malom množstve, robila som cesto z polovičnej dávky. Ako forma na pečenie mi poslúžila menšia zapekacia miska. Kalorické hodnoty koláča (polovičná dávka cesta a celá dávka plnky, ako som použila ja) sú po prepočítaní použitého množstva ingrediencií nasledovné na 100g: 1766kJ, bielkovín 10,4g, sacharidov 20,4g a tukov 33,5g.
Koláč je teda nie práve najmenej kalorický, čo pre mňa nie je jediný podstatný faktor pri výbere sladkostí, ale aj množstvo sacharidov a tukov a najmä ich pôvod, a spôsob spracovania.
Chcem tým povedať, že aj keď kalorickejší, tučnejší malý koláčik je pre mňa zdravší ako kupovaná sladkosť s nižším obsahom „kalórií“, pretože si ho upečiem doma, neobsahuje toľko sacharidov a približne viem, akej kvality sú použité suroviny. A pri takom malom koláčiku, ktorý má približne 30g, to zas nie je také zlé, ak si doprajeme denne aj nejaký pohyb.
Odporúčame prečítať: Podporte svoje trávenie týmito nápojmi
Ingrediencie na 1 dávku cesta
(ja som použila polovičnú, s malou šálkou, ktorá je na obrázku):
- 1 šálka- Holandské kakao s vysokým obsahom kakaového masla
- 1 šálka- Mandľová múka (Kokosová múka, alebo iná hladká múka)
- 1 šálka- Kokosový cukor (nerafinovaný cukor, iné sladidlo)
- 1 č. lyžička- kypriaci prášok do pečiva
- 4 vajíčka
- ½ šálky- Kokosový olej (iný olej)
- 125 ml- Smotana na šľahanie bez laktózy (bežná smotana na šľahanie)
- 2 č. lyžičky- Mandľové mlieko (kravské alebo iné mlieko)
Ingrediencie na 1 dávku polevy (použila som celú dávku polevy na polovičnú dávku cesta):
- 125ml- Smotana na šľahanie bez laktózy (bežná smotana na šľahanie)
- 125g- Varná horká čokoláda 70%
Ako si tento čokoládový koláč pripravíte? Tu je základný recept
Najprv som zmiešala všetky suché ingrediencie, potom primiešala zvyšné. Zapekaciu misku som vymastila troškou oleja, pomúčila múkou a vliala cesto. Vo vyhriatej rúre na 180°C som piekla koláč 40 minút. Počas pečenia som si pripravila polevu, roztopením čokolády v smotane na šľahanie.
Odporúčame prečítať: 10 krokov, ako schudnúť s jogou
Po upečení som polevu vyliala na koláč a nechala vychladnúť. Osobne mne chutí najviac vychladený z chladničky. Viem si ho predstaviť aj s dobrou, domácou šľahačkou.
Odporúčame prečítať: Prezradíme všetko potrebné o cvičení jogy
Ďalšie TOP tipy na čokoládové dezerty
- RECEPT: Avokádový puding ideálny na raňajky, desiatu aj olovrant
- Virálna datlová čokoláda, ktorú ľahko zvládnete doma!
- Videorecept: Proteínové brownies s čučoriedkami
- Angie pripravuje: Čokoládová panna cotta s malinami
- Hrnčekový recept na acidkový koláč: Tak lahodný a vláčny!
- Čokoládovo čokoládový cheesecake, ktorý sa rozplýva na jazyku
- Recept: Kakaovo-kokosová bábovka z kokosového mlieka s čokoládovou polevou
- Hriešne dobrý lávový koláč s roztápajúcou sa čokoládou
- Nadýchaná kávová pena s čokoládou: Nedá sa jej odolať!
- Horúce čokoládové suflé: Delikatesa pre všetkých milovníkov čokolády!
- Čokoládová závislosť: Tento nepečený dezert ťa zaručene dostane!
Zdroj úvodnej fotky: Redakcia KAMzaKRASOU.sk
Aktualizované na 11.09.2024
Aktualizovaný článok: 11.09.2024