Pagáče prestavujú skvelé malé pohostenie, ktoré je možné pripraviť pri rôznych príležitostiach. Takejto malej pochúťke neodolá žiadna návšteva, taktiež predstavujú vhodné občerstvenie na oslavy, párty, silvestrovské veselice alebo len tak večer k filmu a poháru vína. Navyše, pripraviť je ich možné na rozličné spôsoby a z odlišných surovín. Medzi tie najtradičnejšie dozaista patria oškvarkové pagáče, ktorým mnohí nevedia odolať.
Komu nie sú pochuti oškvarky, sa zase môžu zapáčiť zemiakové, bryndzové či tvarohové pagáče. Určite sa v každej domácnosti nájde aspoň jeden overený recept na chutné pagáče. Tieto recepty akoby sa dedili z generácie na generáciu a každý miluje tie svoje tradičné pagáčiky od babičky.
Ak náhodou takýto recept nemáte, alebo chcete vyskúšať niečo nové, máme pre vás jednoduchý recept na syrové pagáče, ktoré sú mäkučké a zároveň zvonka chrumkavé. Hotové sú raz-dva a zjedené ešte rýchlejšie. Neváhajte skúsiť! Zapáči sa tento jednoduchý recept na syrové pagáčiky aj vám?
Odporúčame: RECEPT: Sardinková nátierka s tvarohom – delikatesa všetkých delikates!
Na rýchle syrové pagáčiky budeme potrebovať:
- 400 g hladkej múky
- 250 gramov strúhaného syra (napr. Eidamu)
- 250 g hery
- 1 kyslú smotanu
- 1 prášok do pečiva
- soľ (cca 1 malá lyžička)
- na posypanie sezam, rascu a pod.
- žĺtok na potretie
Odporúčame: Recept: Najlepší tvarohový koláč s broskyňami – nič ho neprekoná!
Ako pripraviť tradičné syrové pagáče – postup receptu:
Ako prvé si najemno nastrúhame syr. Pridáme k nemu ostatné ingrediencie, čiže múku, heru, soľ, prášok do pečiva a smotanu.
Vypracujeme cesto, ktoré následne necháme v chladničke odpočívať aspoň 2 hodiny, pokojne však i počas noci.
Pred vaľkaním cesto ešte premiesime a následne ho vyvaľkáme. Malo by mať hrúbku asi 1 až 1,5 centimetra.
Z cesta postupne vykrajujeme malé pagáčiky. Použite ľubovoľne veľkú vykrajovačku v tvare kruhu. Záleží na tom, aké veľké pagáčiky chcete.
Pagáčiky ukladáme na plech s papierom na pečenie. Potrieme ich rozšľahaným žĺtkom a podľa chuti posypeme syrom, sezamom, rascou či ľanovými semienkami.
Pečieme pri teplote 200 °C asi 10 až 15 minút. Po ochladnutí môžeme podávať. Dobrú chuť!
Odporúčame: Netradičná marináda z muchovníka - výborná na grilovanie, ale aj ako príloha k syrom či zelenine
Vyskúšajte aj nivové pagáčiky
Ingrediencie:
- 500 g polohrubej múky
- 200 g nivy
- 250 ml mlieka
- 100 g strúhaného syra
- 2 vajcia
- 1 ČL soli
- 1 ČL cukru
- 1 balíček prášku do pečiva
- 150 g masla
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 ČL mletej papriky
- 1 ČL sušeného tymianu
- 1 ČL oregana
- soľ a čierne korenie
Postup: Do veľkej misky si preosejeme múku a zamiešame prášok do pečiva. Pridáme strúhaný syr, namrvenú nivu, soľ a cukor. Následne pridáme rozpustené maslo, žĺtky a mlieko. Dochutíme pretlačeným cesnakom, paprikou, tymianom, oreganom, soľou a korením. Zamiešame a nakoniec vmiešame sneh z bielkov. Vymiešame cesto a necháme ho 20 minút odpočinúť.
Rozvaľkáme ho na hrúbku 1 cm a začneme vykrajovať kolieska, podľa preferencií menšie alebo väčšie. Pagáče poukladáme na plech s papierom na pečenie a dáme do rúry na 180 °C. Pečieme asi 20 minút (v závislosti od veľkosti pagáčov kratšie alebo dlhšie – ak robíme maličké pagáčiky, stačí aj polovičný čas). Keď sú zlatisté, vyberieme ich von a necháme ochladnúť.
Ďalšie recepty na domáce pagáče a slané drobnosti:
- Tvarohové pagáče so syrom alebo sezamom
- Oškvarkové pagáče
- Tvarohové pagáčiky s čiernou rascou
- Slané recepty z lístkového cesta
- Grissini – slané talianske tyčinky
- Praclíky s parmezánom
- Slané recepty z kysnutého cesta
- Domáce slané tvarohové tyčinky
- Bryndzové koláčiky
Článok aktualizovaný 12.7.2024
Aktualizovaný článok: 12.07.2024