Maková štrúdľa s čerešňami z lístkového cesta – sladká maškrta na stole raz-dva

maková štrúdľa s čerešňami

Štrúdľa nám väčšinou pripomenie naše detské roky. Zaspomíname si na babičku a to ako sme jej pomáhali. A aj to, ako sme potom za odmenu mohli maškrtiť. Veď štrúdľu si môžeme ochutiť naozaj na veľa spôsobov. Každý má rád tú svoju. No a dnes si spolu upečieme práve štrúdľu.

Čo taká ťahaná štrúdľa? Asi by sme si na nej všetci s radosťou pochutili. No jej príprava vôbec nie je úplne jednoduchá a časovo nenáročná. Našťastie, v obchode sa dá kúpiť lístkové cesto! A to keď sa naplní tými správnymi ingredienciami, tak z toho vie vzniknúť úžasná dobrota. 

Aj vás láka makovo-čerešňová štrúdľa? Poďme si ju spolu rýchlo a jednoducho pripraviť! Skúsite tento recept na makovú štrúdľu s čerešňami?

Odporúčame: Recepty na sladké nátierky na chlieb aj do dezertov – datľová, kokosová, medová a iné

Makovo-čerešňová štrúdľa – ingrediencie:

Suroviny sú uvedené na dve štrúdle:

  • 2 ks lístkové cesto

Náplň do štrúdle:

  • mletý mak cca 200g
  • cukor trstinový – podľa chuti/potreby
  • cukor vanilkový 2 ks
  • čerešňový kompót 700ml, štavu treba odložiť na puding
  • strúhanka – podľa potreby
  • alsan – podľa potreby
  • pikantný domáci lekvár – napr. ríbezľový
  • + uvarený a vychladnutý puding

Puding:

  • šťava z kompótu
  • 3 PL trstinového cukru
  • voda – podľa potreby 25-50 ml
  • 40g škrobu

Pokiaľ sa vám nechce lístkové cesto pripravovať doma, odporúčam belbake z Lidla, máte ho už vyvaľkané, ja ho zvyknem len “dovaľkať”. Recept na domáce cesto mám niekde napísaný, ale zatiaľ som ho neskúšala, takže niekedy v budúcnosti, keď ho vyskúšam spraviť a bude dobré, určite sa s vami o recept podelím.

Ak by niekoho zaujímalo zloženie lístkového cesta belbake je v ňom: pšeničná múka, rastlinný tuk, pitná voda, ethylalkohol, cukor, jedlá soľ, E330 (kyselina citrónová).

Odporúčame vyskúšať: Recept na orechové guličky

Maková štrúdľa s čerešňami
Janka Pačeková

Recept na makovú štrúdľu s čerešňami

1. Najprv si uvaríme čerešňový puding z kompótovej šťavy, cukru a škrobu. Čerešne si zlejeme, preložíme do misky a odložíme bokom. Kompótovej šťavy zvyknem mať tak približne 400ml, treba ju doliať vodou tak do 425-450 ml. V šťave si rozmiešame 40g škrobu a pridáme približne tri vrchovaté polievkové lyžice cukru. Zmes varíme do zhustnutia na miernom ohni, ako klasický puding.

2. Lístkové cesto si vyvaľkáme na tenký plát. Na širší okraj cesta, ktorý je bližšie k nám si dáme lekvár a alsan ako na obrázku a cesto posypeme strúhankou.

3. Na strúhanku nasypeme mak. Ja ho zvyknem sypať tak, aby som mala celé cesto pokryté makom bez “medzier”, nech je celé súvisle pokryté makom :).

4. Na mak nasypeme trstinový cukor podľa chuti a tiež ho posypeme jedným balíčkom vanilkového cukru.

5. Na sypké suroviny poukladáme čerešne, najlepšie bude, ak máte čerešne bez kôstky, máte o robotu menej s ich vyberaním.

6. Čerešne som ukladala naschvál do radov na striedačku, aby som medzi ne, do medzier, mohla dať uvarený a vychladnutý čerešňový puding.

7. Nakoniec poukladáme na cesto kúsky alsanu a cesto zavinieme.

8. Na vrch zavinutej štrúdle ešte poukladáme kúsky alsanu a môžeme ju vložiť do rúry a pečieme, pokým nechytý tú správnu farbu, čiže zlatohnedú. Čas pečenia neuvádzam, nechám ho na vás, naposledy som ju piekla u švagrinej 15-20 minút, doma o niečo dlhšie, takže keď sa vám bude javiť tak, že je upečená, vyberte ju. Keď bude povrch zlatohnedý, vtedy je ten správny čas.

Prajeme Vám dobrú chuť!

Odporúčame vyskúšať:  Recept na orechové guličky

Maková štrúdľa s čerešňami
Janka Pačeková

Tipy na iné lahodné štrúdle a záviny:

Aktualizovaný článok: 21.11.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

12 komentárov

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

23.03.2015 21:29

až mi slinky tečú - hneď by som si dala

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

24.03.2015 13:34

robievááám je chutná a skvelá je aj kombinácia tvaroh višne a už používam aj trstinový cukor

Vaše meno:

Soňa Horáčková

Soňa Horáčková

25.03.2015 20:11

makovú štrudľu robievam často, ale väčšinou namiesto čerešní používam višne

Vaše meno:

Adriana Galandova

Adriana Galandova

25.03.2015 20:22

mnam az tu to citim taku kobinaciu mozem :)

Vaše meno:

Ivana Trochanová

Ivana Trochanová

26.03.2015 20:19

och ♥

Vaše meno:

Ingrid Šimoniková

Ingrid Šimoniková

26.03.2015 21:39

milujem makovu štrudlu , tuto určite vyskušam

Vaše meno:

Katarina Petrikova

Katarina Petrikova

28.03.2015 10:22

waw super, hned by som si dal kusok

Vaše meno:

Mária Sedláková

Mária Sedláková

30.03.2015 14:56

maková štrúdľa je najlepší koláčik :-)

Vaše meno:

Gabriela Diheneščíková

Gabriela Diheneščíková

30.03.2015 20:55

mmm štrúdle sú fajn, aj táto vyzerá dobre

Vaše meno:

Alžbeta Remencová

Alžbeta Remencová

03.04.2015 21:33

mnaaaam... skúšala som, ale nevyšla tak pekne....

Vaše meno:

Beata Mintalova

Beata Mintalova

06.04.2015 12:58

jednoduche a vyborne

Vaše meno:

Alžbeta Nováková

Alžbeta Nováková

11.10.2015 19:27

Dobre vypadá urcite vyskušam

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.