Určite ste ako malé deti mali radi sladké slimáky alebo inak zvané osie hniezda. Aj keď teraz s obľubou pečieme muffiny, brownies alebo cheesecake, radi si tiež pripomíname kuchyne našich starých mám, kde nesmeli chýbať dobroty z kysnutého cesta. Síce to nie je práve zdravé, raz za čas nám to neublíži, keď sa týmito koláčmi doslova neprejedáme.
Rozhodli sme sa teda, že dnes dáme priestor tradičnému pečeniu, pretože aj to v sebe skrýva rozmanité chute, vyvoláva spomienky a vyčarúva úsmevy. Niekedy nám prídu vhod aj sladké raňajky, a tak ako si Francúzi dajú ich tradičný croissant s kávou, my si s radosťou pochutíme na domácich škoricových a kakaových slimákoch.
Chýba už len pohár mlieka a na stole nás čakajú raňajky ako od babky. Poďte sa do toho pustiť spolu s nami. Potuluje sa vám v špajze hladká múka, kvasnice a pár ďalších ingrediencie? V tom prípade neváhajte a hor sa do pečenia!
Ingrediencie na škoricové a kakaové hniezda:
- 700 g hladkej múky
- 2/3 kocky kvasníc
- 4-5 dcl mlieka
- 100 g masla
- 100 g cukru
- 2/3 ČL soli
- 1 žĺtok na potretie
Plnka na škoricové slimáky:
- 100 g masla
- 1 škoricový cukor
- 3 ČL mletej škorice
- 3 PL hnedého cukru
Plnka na kakaové osie hniezda:
- 100 g masla
- 2 PL kakaa
- 3 PL mletého cukru
Odporúčame prečítať: Recept na kváskové ovocné koláče
Ako pripraviť slimáky so škoricovou plnkou a kakaovou plnkou:
1. Pripravíme si kvások na kysnuté cesto. Do menšej nádobky nalejeme 2 dcl mlieka, ktoré najprv trochu zohrejeme. Pridáme 2 lyžice cukru a rozmrvené kvasnice. Počkáme 10-15 minút, kým sa nevytvorí kvások.
2. Do veľkej misy nasypeme 600 g múky, zvyšný cukor, soľ, pridáme aj vykysnutý kvások a roztopené maslo. Trochu ohrejeme aj zostaté mlieko, ale zatiaľ pridáme len 2 dcl, posledné 1 dcl až neskôr. Všetko spolu opatrne premiešame vareškou a necháme pracovať kuchynský robot asi 15 minúť. Postupne dosýpame múku a dolievame mlieko podľa potreby.
3. Spracované vláčne cesto posypeme trochou múky, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 30 minút. Potom ho rukou jemne premiesime a necháme kysnúť ďalších 30 minút.
4. Počas kysnutia si pripravíme plnky. Na kakaovú zmiešame cukor a kakao, pridáme maslo nakrájané na malé kúsky a poriadne premiešame. Je dobré , keď je maslo mäkšie, ľahšie sa potom vymiešava. Na škoricovú pastu pre škoricové osie hniezda zmiešame škoricu, škoricový cukor, hnedý cukor a maslo, tiež pokrájané na malé kúsky.
Odporúčame prečítať: Netradičná štrúdľa z dusených jabĺk
5. Vykysnuté cesto prenesieme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na 2 polovice. Jednu si odložíme, druhú rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Rozvaľkané nakysnuté cesto by nemalo byť príliš hrubé, ale nemôže sa ani trhať. Na vyvaľkané cesto natrieme kakaovú pastu, zrolujeme ho a pokrájame na kolieska. Cesto potrieme rozšľahaným žĺtkom zmiešaným s troškou mlieka.
6. Tak isto postupujeme pri druhej polovici cesta, na ňu natrieme škoricovú pastu. Pripravíme si plech s papierom na pečenie. Fantastické osie hniezda pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 10 minút do zlatista.
Odporúčame prečítať: Kysnuté rožky so slivkovým lekvárom
7. Sladké osie hniezda máme hotové! Už len chvíľku počkať, kým aspoň trochu vychladnú a môžeme si zamaškrtiť. Aby vám neoschli, prikryte ich potravinárskou fóliou. Príprava týchto sladkých slimákov nie je zložitá. Navyše, tieto škoricové a kakaové hniezda za to rozhodne stoja. Ak sa naučíte pracovať s kysnutým cestom, bude to pre vás malina!
Prajem vám dobrú chuť
Ďalšie recepty na kysnuté koláče:
- Slané dobroty z kysnutého cesta
- Kysnutý tvarohovo-jahodový závin
- Kysnuté pizza slimáky s kukuricou a papričkami Jalapeños
- Kysnuté pečené buchty od babičky
- Pudingové slimáky s brusnicami
- Kysnuté parené buchty
- Estónsky kringel – makový, orechový a makovo-slivkový
Článok aktualizovaný 18.6.2024
Aktualizovaný článok: 18.06.2024