Hovorí sa, že raňajky by mali tvoriť základ dňa, a preto by sa ich príprava nemala zanedbávať. Pečivo s vlašským šalátom je skutočnou „rýchlovkou“ medzi raňajkami, ale niekedy by sme si mali dopriať niečo špeciálne.
Práve také sú francúzske raňajky. Čerstvý croissant s vajíčkom a opečenou slaninkou dokáže zlepšiť aj to najhoršie ráno. Treba vyskúšať!
Ingrediencie:
Cesto na croissant
- 450 g hladkej múky
- 230 ml mlieka
- 200 g masla
- 1 čajová lyžička kryštálového cukru
- ½ kocky droždia
- ½ čajovej lyžičky soli
Náplň croissantu
- 200 g slaniny Bacon Mecom Premium
- 3 polievkové lyžice majonézy
- 1 paradajka
- 1 vajíčko uvarené na tvrdo
- ½ zrelého avokáda
- čerstvý šalát
Odporúčame prečítať: RECEPT: Černicovo-jogurtová panna cotta
Odporúčame prečítať: Sladko-kyslá fazuľová polievka
Príprava:
Croissanty môžeme pripraviť doma alebo cesto kúpiť v obchode. Pri príprave domáceho cesta ako prvé pripravíme kvások. Do malého hrnčeka nalejeme 100 ml vlažného mlieka, rozdrobíme ½ kocky droždia, pridáme čajovú lyžičku kryštálového cukru a zakryjeme utierkou. Kvások necháme kysnúť približne 10 – 15 minút. Medzitým dáme do misky hladkú múku, soľ a 130 ml vlažného mlieka. Potom do tejto ešte nezmiešanej zmesi vlejeme kvások a miesime. Cesto musíme veľmi dobre miesiť, aby bolo vláčne a jednotné. Keď je hotové, prikryjeme ho utierkou a dáme ho na teplé miesto kysnúť približne na hodinu.
Medzitým si pripravíme „maslové cesto“. Maslo rozvaľkáme medzi dvomi potravinárskymi fóliami alebo použijeme papier na pečenie. Pre jednoduchšie rozvaľkanie kocku masla rozkrojíme na menšie obdĺžniky, ktoré poukladáme vedľa seba.
Keď je cesto nakysnuté, vyvaľkáme ho na obdĺžnik s veľkosťou maslového cesta. Rozvaľkané maslo položíme na cesto a vrchnú tretinu cesta preložíme a dokončíme preložením spodnej časti cesta. Takto pripravené cesto rozvaľkáme a opäť zložíme. Tento postup opakujeme niekoľkokrát. Potom cesto nakrájame na päť trojuholníkov, ktoré zvinieme do tvaru croissantov a dáme piecť pri teplote 180 °C na 20 minút. Slaný croissant naplníme majonézou, paradajkou, šalátom, uvareným vajíčkom, avokádom a opečenou slaninkou.
Dobrú chuť!
Odporúčame prečítať: Hot-dog na paličke
Odporúčame prečítať: Zapečené jaternice s cesnakom a mladými zemiakmi
Autorka foto: web www.luci.sk / facebook Fotografka Luci Hausknechtová