Skôr než nabehnete do lekárne a vykúpite všetky sirupy proti kašľu, zájdite do svojej potravinovej skrinky alebo špajze a vytiahnite z nej orechy. Áno, možno si práve hovoríte, že orechy patria do koláča (napríklad do orechového závinu) alebo na priamu konzumáciu, no pokojne si z nich môžete pripraviť aj čaj proti kašľu. Ten sa dá pripraviť dvomi spôsobmi, a to z orechových škrupín alebo práve zo samotných vlašských orechov.
Liečivé účinky vlašských orechov, orechových lístkov i orechových škrupín sú už dávno známe. Poznali ich aj naše babičky liečiteľky, ktoré neváhali využívať svoje zásoby bylín alebo potravín pre svoje zdravie a jeho zlepšenie. Napríklad orechové listy sú bojovníkmi proti zápche, sú nápomocné pri kožných problémoch, pri cukrovke a pod.
Samotné plody sú bohaté na mastné kyseliny, bez ktorých nemôže telo existovať. Tie pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v organizme, brzdia zápalové procesy, zabraňujú vzniku zrazenín. Orechy sú tiež dobrým zdrojom vlákniny, vitamínov (E, B1, B2, B3, B6), minerálov (fosfor, draslík, zinok, železo, magnézium,...). Je dokázané, že tí, čo konzumujú vlašské orechy pravidelne, sú menej náchylní na vznik infarktu. Takže, ak ich nekonzumujete pravidelne, mali by ste si ich dopriať.
Orechový čaj alebo vývar
Orechy nie sú len bojovníkmi proti cholesterolu, ale aj proti kašľu. V tomto chrípkovom období je teda bežné, že s chrípkou a prechladnutím prichádza aj suchý kašeľ alebo produktívny kašeľ. Ak ste tento dusivý nepríjemný pocit už zažili, tak viete, že to nie je vôbec nič príjemné. No namiesto liekov z lekárne siahnite po liečivom vývare našich babičiek. Tento orechový čaj pomáha odstrániť hlieny z priedušiek a zlepšiť tak dýchanie.
Vezmite si približne 12 orechov a zbavte ich škrupiny. Vlašské orechy následne na 4 hodiny namočte do 0,5 litra vody. Nechajte lúhovať a následne všetko prelejte do hrnca. Zmes dajte ohrievať a varte ju približne 30 minút na miernom stupni. Pozor, aby vám nevyvrela všetka voda. Hotový orechový vývar alebo teda čaj popíjate s medom. S medom má skvelú chuť a navyše práve toto prírodné sladidlo pomáha zmierňovať bolesť hrdla vďaka svojim antibiotickým účinkom.
Odvar z orechových škrupín
Aj v tomto prípade sa postupuje podobne. Potrebujete však orechové škrupiny z 12 orechov. Tie umyte, rovnako zalejte 500 ml vody a nechajte odstáť. Po 4 hodinách dajte do hrnca a na sporák. Po pol hodine preceďte, nápoj oslaďte a popíjajte po dúškoch. Odporúča sa dopriať si tento liečivý nápoj 2 až 3-krát denne pre zlepšenie stavu.
Odporúčame: Už si skúsila biely mak? Zisti, či je v niečom lepší než ten klasický
Pozitívne účinky orechového čaju (odvaru)
- Pomáha redukovať nepríjemný kašeľ, zároveň zmierňuje bolesť hrdla pri jeho zápale. Odporúča sa aj pri problémoch s prehĺtaním.
- Znižuje vysoký krvný tlak, takže tí s nízkym tlakom by mali tomuto čaju odolať.
- Keďže orechy sú bohaté na vápnik, údajne sú aj prevenciou pred vznikom osteoporózy. Takže aj v prípade, že chcete udržať svoje kosti pevné, mali by ste si dopriať orechový čaj.
- Môžete ho použiť aj na vonkajšie ošetrenie pokožky, najmä pri ekzémoch, popáleninách a odreninách.
Zaujme ťa aj: Polenta alebo kukuričná kaša – ako ju pripraviť a prečo ju zaradiť do stravy?