Máte radi v koláčoch šťavnaté jablká, prípadne i oriešky či príchuť škorice? Tak v tom prípade musíte jednoznačne vyskúšať nasledujúci recept! Prinášame vám recept na vynikajúci jablkový koláč s mandľami. Nie je úplne najľahší na prípravu, no s trochou snahy ho bez problémov zvládnete. A verte, že si na ňom pochutnáte nielen vy, ale aj celá rodina alebo návšteva. Čo tak sa pustiť do pečenia?
Pozri aj: Recept na žemľovku s tvarohom a jablkami: Chutí ako od babičky!
Na cesto si pripravíme:
- 150 g polohrubej múky
- 150 g práškového cukru
- 100 g masla
- 3 žĺtky
- 80 ml vlažného mlieka
- 1 lyžičku prášku do pečiva
Na plnku a sneh si pripravíme:
- 1 kg jabĺk
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 lyžičku škorice
- 3 bielky
- 75 g kryštálového cukru
- nasekané mandle na posypanie
Postup:
- Na začiatku si oddelíme žĺtka od bielkov. Žĺtka budeme potrebovať na cesto, bielka si odložíme na sneh.
- Maslo vyšľaháme s práškovým cukrom. Do vzniknutej masy postupne zašľaháme i jednotlivé žĺtky a mlieko. Nakoniec primiešame aj preosiatu múku a prášok do pečiva.
- Hotové cesto natrieme na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečieme ho pri teplote 180°C asi 25 až 35 minút. Uvedené množstvá ingrediencií vám pritom postačia pri použití menšieho plechu či nádoby na pečenie. Ak chcete piecť v klasickom veľkom plechu, pripravte cesto z dvojnásobného množstva prísad.
- Medzitým si pripravíme jablkovú plnku. Jablká ošúpeme, nakrájame na malé kúsky a na panvičke ich podusíme so škoricou a vanilkovým cukrom. Môžeme pridať trochu vody.
- Taktiež z bielkov a kryštálového cukru nad parou vyšľaháme tuhý sneh.
- Na upečené cesto následne navrstvíme jablkovú plnku, natrieme tuhý sneh a ten posypeme nasekanými orechmi. My sme použili mandle, no siahnuť môžete aj po vlašských orechoch či lieskovcoch.
- Navrstvený koláč dáme ešte na 15 minút dopiecť do rúry na nižšom stupni ohrevu. Po vychladnutí servírujeme. Dobrú chuť!
Pozri aj: Sóda bikarbóna je skvelým pomocníkom pre telo aj zdravie!