Recept na sirup z bazových kvetov – tradičný, chutný, skrátka dokonalý!

Kto by nemiloval tradičný domáci bazový sirup? Koľko jeho fanúšikov sa tu nájde? Niektorí si naň spomínajú ešte z detstva, v mnohých rodinách sa však pripravuje dodnes. Kvety bazy čiernej, z ktorých sa táto pochúťka pripravuje, sú pritom známe svojimi liečivými účinkami. Obsahujú mnohé účinné látky, napríklad i vitamín C, taktiež organické kyseliny či triesloviny. Majú priaznivý vplyv i na našu imunitu. Skvelým spôsobom, ako ich zužitkovať, je pritom aj príprava spomínaného sirupu.

Bazový sirup je skutočne lahodný a je skvelý na prípravu osviežujúcej limonády, no rovnako osoží aj pri príprave teplého čaju na zahriatie počas sychravých dní. Sirup z bazových kvetov pritom urobí niečo nielen pre našu imunitu. Je tiež dobrým pomocníkom pri kašli či nachladnutí. Má priaznivý vplyv na dýchacie ústrojenstvo a tiež tráviaci systém. A ako si najchutnejší bazový sirup pripraviť? Stačí len nazbierať dostatok bazových kvetov a môžete ísť na to. Jednoduchý recept nájdete nižšie!

Pozri aj: Recept na čakankový sirup: Zázračný sirup, ktorému nik neodolá!

domáci bazový sirup

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • 40 až 50 kusov bazových kvetov
  • 3 citróny
  • 1,25 kg cukru
  • 2,5 l vody
  • 1 ČL kyseliny citrónovej
recept na bazový sirup

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:

  • Ako prvé si pripravíme citróny. Jeden odšťavíme a dva nakrájame na kolieska. Volíme buď bio citróny alebo ich aspoň poriadne vyumývame.
  • Potrebné množstvo vody necháme v dostatočne veľkom hrnci zovrieť a následne ochladnúť.
  • Potom do hrnca s vodou pridáme kvety, na kolieska nakrájané citróny aj citrónovú šťavu. Zmes prikryjeme necháme odstáť aspoň 24 hodín.
  • Ďalší deň zmes scedíme, výluh prelejeme do čistého hrnca a dáme variť na mierny plameň.
  • Po pridaní cukru a kyseliny citrónovej privedieme zmes do varu a za stáleho miešania chvíľu povaríme, kým sa cukor úplne rozpustí a sirup trochu zhustne.
  • Po odstavení z ohňa, sirup ihneď plníme do zaváraninových pohárov, ktoré otočíme hore dnom alebo do umytých a vyhriatych sklenených fliaš. Vychladnuté nádobky so sirupom skladujeme na suchom, chladnom a tmavom mieste.

Odporúčame: Je zdravý alebo nie? Zisti, či sa oplatí konzumovať javorový sirup!

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
9 komentárov
Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

02.05.2020 11:52

nikdy sme doma bazový sirup nerobili , vyzerá tak chutne a osviežujúco že by sme si ho aj mohli doma pripraviť

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

02.05.2020 18:27

Bazový sirup sme robievali, stojí za to ho znova vyskúšať, tá vôňa je neodolateľná

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

03.05.2020 06:39

Rada pripravujem každoročne.

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

03.05.2020 09:16

Najlepší sirup ,aký poznám.

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

03.05.2020 11:37

To mi pripomína detstvo..

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

03.05.2020 11:54

spomienka na detstvo, mama ho robievala každý rok

Vaše meno:

Kristína Dická

Kristína Dická

03.05.2020 17:23

Sama som ho ešte neskúšala robiť a vždy sa naňho chystám, tak tento rok ho konečne vyskúšam a podľa tohto receptu :-)

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

04.05.2020 16:26

je skvelý

Vaše meno:

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

05.05.2020 20:57

bazové sirupy sú najlepšie aspoň pre mňa

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE