Kto by nemiloval tradičný domáci bazový sirup? Koľko jeho fanúšikov sa tu nájde? Niektorí si naň spomínajú ešte z detstva, v mnohých rodinách sa však pripravuje dodnes. Ako si najchutnejší bazový sirup pripraviť? Stačí len nazbierať dostatok bazových kvetov a môžete ísť na to. Jednoduchý recept nájdete nižšie!
Liečivá, chutná a voňavá baza
Kvety bazy čiernej, z ktorých sa táto pochúťka pripravuje, sú pritom známe svojimi liečivými účinkami. Obsahujú mnohé účinné látky, napríklad i vitamín C, taktiež organické kyseliny či triesloviny. Majú priaznivý vplyv i na našu imunitu.
Okrem podpory imunity má baza čierna aj potopudné a močopudné účinky, čo z nej robí skvelého pomocníka pri prechladnutí, chrípke či horúčkach. Uvoľňuje dýchacie cesty, zmierňuje zápaly a pomáha pri odhlieňovaní.
V ľudovom liečiteľstve sa kvety bazy využívajú aj ako jemné preháňadlo či podpora trávenia – najmä v období, keď telo potrebuje očistu alebo je oslabené.
Tipy na zber a skladovanie bazových kvetov
Kvety bazy čiernej zbierajte počas suchého a slnečného dňa, ideálne dopoludnia, keď sú najvoňavejšie a obsahujú najviac účinných látok. Vyhýbajte sa zberu v blízkosti ciest, polí postrekovaných chemikáliami alebo miest s vyšším znečistením.
Po príchode domov ich neoplachujte – voda by mohla zmyť peľ, ktorý dodáva sirupu charakteristickú chuť a arómu. Stačí ich jemne pretriasť a odstrániť prípadné nečistoty alebo drobný hmyz.
Shutterstock®Recept na sirup z bazy
Skvelým spôsobom, ako ich zužitkovať, je pritom aj príprava spomínaného sirupu. Bazový sirup je skutočne lahodný a je skvelý na prípravu osviežujúcej limonády, no rovnako osoží aj pri príprave teplého čaju na zahriatie počas sychravých dní.
Sirup z bazových kvetov pritom urobí niečo nielen pre našu imunitu. Je tiež dobrým pomocníkom pri kašli či nachladnutí. Má priaznivý vplyv na dýchacie ústrojenstvo a tiež tráviaci systém.
Suroviny na bazový sirup:
- 40 až 50 kusov bazových kvetov
- 3 citróny
- 1,25 kg cukru
- 2,5 l vody
- 1 ČL kyseliny citrónovej
Postup prípravy bazového sirupu:
- Ako prvé si pripravíme citróny. Jeden odšťavíme a dva nakrájame na kolieska. Volíme buď bio citróny alebo ich aspoň poriadne vyumývame.
- Potrebné množstvo vody necháme v dostatočne veľkom hrnci zovrieť a následne ochladnúť.
- Potom do hrnca s vodou pridáme kvety, na kolieska nakrájané citróny aj citrónovú šťavu. Zmes prikryjeme necháme odstáť aspoň 24 hodín.
- Ďalší deň zmes scedíme, výluh prelejeme do čistého hrnca a dáme variť na mierny plameň.
- Po pridaní cukru a kyseliny citrónovej privedieme zmes do varu a za stáleho miešania chvíľu povaríme, kým sa cukor úplne rozpustí a sirup trochu zhustne.
- Po odstavení z ohňa, sirup ihneď plníme do zaváraninových pohárov, ktoré otočíme hore dnom alebo do umytých a vyhriatych sklenených fliaš. Vychladnuté nádobky so sirupom skladujeme na suchom, chladnom a tmavom mieste.
Ako bazový sirup použiť?
Bazový sirup nie je len nostalgickým doplnkom detstva, ale aj všestrannou prísadou, ktorú možno využiť v studenej aj teplej kuchyni. Jeho jemná kvetinová aróma a prirodzená sladkosť z neho robia ideálneho pomocníka na ochutenie nápojov, dezertov či dokonca ľahkých jedál. Stačí trocha fantázie a niekoľko kvapiek sirupu – a bežné jedlo sa razom zmení na voňavú pochúťku.
Využitie bazového sirupu v praxi:
Príprava osviežujúcich limonád – stačí zmiešať s citrónom, vodou a ľadom.
Sladenie čajov – najmä bylinných alebo ovocných.
Dochutenie bieleho jogurtu, smoothie alebo tvarohu.
Poleva na palacinky, lievance či vafle.
Prísada do miešaných drinkov alebo sektu – obľúbený letný aperitív.
Ochutenie ovocných šalátov či ľadovej zmrzliny.
Glazúra na jemne pečené mäso alebo do marinád (napr. k hydine).
Prísada do pečenia – na dosladenie korpusov alebo náplní.
Možné obmeny receptu
Limetky namiesto citrónov dodajú sirupu exotickejšiu chuť.
Menej cukru: ak preferujete menej sladkú verziu, môžete znížiť dávku cukru a sirup uskladniť v chladničke alebo ho zamraziť.
Prírodné sladidlá: alternatívne môžete použiť trstinový cukor, med (až po vychladnutí) alebo brezový cukor.
Ako si sirup uchovať čo najdlhšie?
Aby vám bazový sirup vydržal aj niekoľko mesiacov, fľaše by mali byť dokonale čisté a ideálne sterilizované. Po naplnení ich môžete na pár minút otočiť hore dnom, aby sa viečka dôkladne zatiahli. Ak chcete mať ešte väčšiu istotu, môžete hotový sirup aj krátko pasterizovať vo vodnom kúpeli.
Aktualizovaný článok: 21.05.2025